Vanessa De Clercq Coach
Ik bleef doorgaan, ondanks alles

Ik probeerde alle bordjes draaiende te houden maar dat lukte steeds moeilijker. Drukke leidinggevende functie, 2 jonge kinderen, het huishouden, hobby's, ... Ik kreeg meer en meer last van stress. Dit uitte zich in hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en hartkloppingen. En toch bleef ik doorgaan. Ondanks alles.

Hoe meer op mij afkwam, hoe meer ik doorging. Werken tot na middernacht deed ik geregeld. Ik had niet door dat ik mijzelf uitputte. Ik negeerde alle signalen om toch maar te kunnen blijven doorgaan. Want dat was wat ik geleerd had. Vooral niet stilzitten en zo hard mogelijk werken. Als je het druk hebt, dan ben je succesvol, niet? Ik was er eerlijk gezegd trots op dat ik de hele dag door van hot naar her holde. Toegeven dat het eigenlijk niet ging? Geen haar op mijn hoofd dat daaraan dacht. Want dat vond ik zwak. En ik was succesvol. En die hoofdpijn? Daar bestonden pijnstillers voor.

Er moest iets veranderen

Tot op het punt dat ik mij echt zorgen begon te maken over de dagelijkse hoofdpijn die al maanden aansleepte. Ik was uitgeput. De huisarts raadde me uiteindelijk aan om een hersenscan te laten nemen. Met een klein hartje ging ik naar het ziekenhuis. Uiteindelijk bleek met mijn hersenen alles in orde te zijn. De diagnose? Stress. Op dat moment voelde ik dat er echt iets moest veranderen. Het drong tot me door dat enkel pijnstillers en de ostheopaat mij geen oplossing konden brengen. Maar wat dan wél?

Uiteindelijk kwam ik in contact met een life coach en ging ik me verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en hoe mijn denken eigenlijk werkt. En daar vond ik de sleutel, bij mijn denken. Ik leerde dat alles begon bij de manier waarop ik zelf dacht. Ik was 40 en had nooit echt leren denken. Ik had op school wel mijn hersenen leren gebruiken. Maar ik had nooit geleerd dat de manier waarop we denken uiteindelijk onze resultaten bepaalt. En dus ook of we leven vanuit stress of vanuit balans.

Stress maakte plaats voor rust en balans

Ik leerde hoe ik mijn denken kon inzetten om mijn stress aan te pakken. Ik leerde technieken om uit de stress te komen en in balans te blijven. Ik leerde stress in mijn voordeel te gebruiken.

Ondertussen is de nek- en hoofdpijn helemaal verdwenen. Ik kan mijn grenzen bewaken en sta op een veerkrachtige manier in het leven. Ik kan omgaan met stress terwijl ik nog steeds dezelfde bezige bij ben. Ik leef mijn volle potentieel en ga voor mijn dromen.

Wat je over mij moet weten

  • Ik ben erom gekend dat in mijn coachings en trainingen resultaten worden neergezet. Je mag van mij altijd een concrete way forward verwachten waar je mee aan de slag kan en ik je in actie zet.
  • Met mijn economische achtergrond weet ik heel goed dat resultaten in een organisatie, naast de menselijke factor, zeker niet uit het oog mogen verloren worden.
  • Door mijn bijna 10 jaar ervaring als leidinggevende kan ik mij perfect inleven in de uitdagingen waar medewerkers en teams mee te maken hebben. Ik ga door de bullshit heen en kom snel tot de kern van de zaak.
  • Elke organisatie is uniek. Ik geloof in mijn persoonlijke en authentieke aanpak om organisaties te inspireren en te ondersteunen. Ik ben zelf het aanspreekpunt voor de organisatie, voer de gesprekken met de medewerkers en geef de trainingen. Op deze manier kan ik echt aandacht besteden aan de uitdagingen waar de organisatie mee te maken heeft en kan ik mijn aanbod volledig op maat van de organisatie afstemmen.

Het creëren van gelukkige, veerkrachtige medewerkers, leidinggevenden en teams is een en-en-verhaal. Het gaat enerzijds om het aanwakkeren van het (zelf)leiderschap en de persoonlijke ontwikkeling bij de medewerkers en de leidinggevenden en tegelijkertijd de samenwerking binnen en over de teams te optimaliseren. Als deze acties vanuit het management de nodige ondersteuning krijgen, ontstaat een win-win. Wanneer het management daarenboven de moed heeft om zelf in de spiegel te kijken en zo op haar beurt de medewerkers weet te inspireren, kan een enorme impact gecreëerd worden doorheen de hele organisatie. Ik geloof dat organisaties in die verbinding een wezenlijk verschil kunnen maken in een wereld waarin mentaal kapitaal steeds belangrijker wordt.

Als je me zou kennen zou je weten dat:

  • Ik opsta om 5:55 om in alle rust mijn dag te starten met een meditatie
  • Ik mijn wekker aan de andere kant van de kamer moet zetten omdat ik anders uren blijf snoozen
  • Ik ooit zelfs een rijdende wekker cadeau kreeg zodat ik achter mijn wekker moest aanlopen om hem te kunnen uitzetten
  • Ik zeer gezond eet maar niet kan weerstaan aan een reep Tony's Chocolonely met karamel en zeezout
  • Ik gegarandeerd verloren rijd zonder gps (en soms zelfs met gps 😉)
  • Ik steeds de verkeerde kant uitloop als ik een winkel uitstap (ze zijn duidelijk vergeten om die postduif in te bouwen 😅)

"Beauty begins the moment you decide to be yourself." 

- Coco Chanel -